Prikaz 1–24 od 237 rezultata


Pločice su ključni element svakog kupatila, značajno doprinoseći njegovom ukupnom izgledu. Kada se jednom postave, pločice su dugoročna investicija, jer njihovo menjanje nije često kao kod nekih drugih kupatilskih elemenata. Stoga, važno je posvetiti dovoljno vremena informisanju o svim aspektima koji se trebaju razmotriti pri odabiru pločica, kako biste pronašli one koje najbolje odgovaraju vašem domu.

Kako biste izbegli greške prilikom odabira, potrebno je razmotriti nekoliko ključnih faktora.

Vrste pločica: podne, zidne i univerzalne(podno/zidne)

Prvenstveno se dele prema mestu postavljanja na podne i zidne. Podne pločice su deblje i otpornije, prilagođene konstantnom pritisku i trošenju. S druge strane, zidne pločice su tanje i manje izdržljive, pružajući više boja i tekstura. Pored toga, spomenućemo i mozaik koji se koristi za kreativno oblikovanje raznih površina.

Vrste materijala: keramičke, porcelanske, granitne
 • Keramičke: Trajne i otporne na habanje, često se koriste u kuhinjama, kupatilima i hodnicima. Dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama.
 • Porcelanske: Izrađene od finijeg materijala, poznate po trajnosti i izdržljivosti. Idealne su za podove i spoljnu upotrebu, otporne na ogrebotine, abraziju i vlagu.
 • Granitne: Vrlo tvrde i otporne na ogrebotine, toplotu i vodu. Pogodne su za visoko prometne prostore, dostupne u raznim bojama i teksturama.
Dizajnerske opcije: imitacija drveta, kamena, betona

Pločice danas često imitiraju prirodne materijale poput drva, kamena i betona. Ove imitacije nude estetski privlačan izgled, ali uz prednosti lakšeg održavanja, trajnosti i nižih troškova u poređenju s pravim materijalima.

Faktori prilikom odabira pločica
 • Veličina i oblik: Velike pločice vizualno povećavaju prostor, dok manje često čine prostor živopisnijim. Razmotrite veličinu i oblik pločica u odnosu na prostor koji želite obložiti.
 • Svetlost i boje: Svetao prostor može se postići svetlim pločicama, dok tamnije pločice često deluju bolje u svetlom prostoru. Ove faktore treba uzeti u obzir, posebno u manjim prostorijama.
 • Testiranje pločica: Obratite pažnju na indekse poput otpornosti na klizanje, tvrdoće i apsorpcije vode. Ovi faktori utiču na dugovečnost, bezbednost i izgled pločica.
 • Klase pločica: Pločice se klasifikuju u prvu, drugu i treću klasu. Prva klasa je najkvalitetnija, dok treća ima značajne varijacije i nedostatke.
 • Ivice pločica: Laserski sečene pločice imaju ravne ivice, dok one sa zaobljenim ivicama zahtevaju fuge. Razmotrite ove karakteristike prema željenom dizajnu.
 • Količina i kupovina pločica

  Prilikom kupovine, izračunajte kvadraturu prostora koji želite obložiti i dodajte rezervu od 10-15% zbog otpada pri postavljanju. Veličina pločica takođe igra ulogu, a svetlije boje preporučuju se za manje prostorije.
  Kroz pažljiv odabir i razmatranje svih faktora, možete pronaći savršene pločice koje će unaprediti izgled vašeg doma. Investicija u kvalitetne pločice donosi dugotrajnost, estetiku i funkcionalnost u vaš prostor.