Blog magazin

7 najčešćih grešaka koje možete izbeći pri renoviranju kupatila

Ako već duže vreme nameravate da renovirate kupatilo, sigurno vas je poneo talas novih trendova i svega što vam je na raspolaganju za oazu iz snova.

Međutim, adaptacija kupatila je projekat koji oduzima i vreme i novac.  Tako u paketu sa svim problemima na koje možete naići tokom radova, to je sigurno iskustvo koje nećete želeti da ponovite u skorije vreme.

Iako možda imate jasnu predstavu o tome šta tačno želite, spoljašnji izgled kupatila je često samo pola posla. Postoji čitav niz skrivenih elemenata kao što su vodovod, ventilacija i elektrika, koje treba pažljivo razmotriti prilikom kreiranja praktičnog i funkcionalnog prostora.

Kako bi ovaj proces što bezbolnije prošao, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju. Iako izgledaju bezazleno, ukoliko izbegnemo ove greške, uštedećemo sebi dodatne troškove u budućnosti.

Najčešće greške pri renoviranju kupatila koje možete izbeći su sledeće:

KRENUTI U RENOVIRANJE BEZ PRETHODNOG KONSULTOVANJA SA MAJSTORIMA

Renoviranje kupatila uključuje precizne proračune prostora i mogućnosti u odnosu na odvode. To znači da se isplati da unajmite dizajnera enterijera ili jednostavno iskusnog građevinara koji ima oko za praktičan dizajn. Ovako ćete dobiti savete gde će koji element najbolje pristajati tj. gde će najbolje funkcionisati bez da dizajn kupatila ne bude ugrožen.

Kada prikupite ove informacije znaćete tačno šta vas čeka u daljem radu i šta vam je potrebno da bi prostor bio što praktičniji i služio svrsi. Tako da je važno da pre bilo kakvih poduhvata konsultujete profesionalce.

NE OBNAVLJATE VODOVODNE I ELEKTRIČNE INSTALACIJE

Takozvano „kozmetičko renoviranje“ je idealno za kupatila za koja ste sigurni da nemaju problema sa cevima. Sveži sloj boje i kupovina novih slavina ili sanitarija mogu biti sve što je potrebno da se funkcionalnost kupatila produži na nekoliko godina.

Međutim, često ne znamo šta se dešava iza zidova i ako postoji oštećenje cevi možda ćemo napraviti ozbiljnu grešku i vrlo brzo sprovesti neplanirano potpuno renoviranje.

Upravo zato, kao što smo u prethodnoj tački naveli, dobijanje saveta od stručnjaka za renoviranje kupatila mogu vam pomoći da odlučite između kozmetičkog ulepšavanja ili potpunog renoviranja.

Ako odlučite da je potrebno potpuno renoviranje, važno je da zamenite sve vodovodne i električne instalacije kako biste bili sigurni da će vam kupatilo služiti duži niz godina. Isto tako, posebno ima smisla da sve zamenite pre nego što zidove obložite novim pločicama kako biste sprečili bilo kakve kvarove koji se mogu desiti i samim tim poštedeti sebe lupanja novih pločica.

LOŠA VENTILACIJA

Kupatilo je prostorija sa najviše vlage, tako da je ventilacija neophodna i inspekcija trenutnog ventilacionog sistema mora da se uzme u obzir.

Postoji nekoliko tehničkih stvari koje treba imati na umu. Ventilacija će verovatno morati da ide na spoljni zid, jer je ovo najlakše mesto za instalaciju i možda ćete želeti da ovo povežete sa svojim osvetljenjem. Dobra ventilacija je posebno neophodna ukoliko imate samo okrečene zidove bez pločica na njima (što je danas retkost). Ali svakako uzmimo u obzir plafone, na kojima može da se stvori buđ.

Sada postoji mnogo ventilacionih sistema dostupnih na tržištu i nisu više bučni kao nekada. Uz ventilacioni sistem, ukoliko imate prozore i njih proverite i obnovite kako biste osigurali dobru zaštitu od hladnoće i omogućili strujanje vazduha.

LOŠ RASPORED SANITARIJA

Iako je često preporuka da se u kupatilu držite originalnog rasporeda, pri osvežavanju izgleda kupatila mnogi požele da premeste sanitarije. To je najčešće slučaj ako postojeći dizajn ne funkcioniše ili je planirano pomeranje zidova kako bi kupatilo učinili većim ili manjim.

Ovo je jedna od prvih stavki koja se razmatra dok se planira projekat, jer ova tačka diktira sve ostale stavke koje dolaze na red. Kao primer daćemo toalet. Od njegovog položaja zavisi položaj ostalih elemenata u kupatilu, a posebno položaj odvoda.

Ukoliko odvod nije dobro isplaniran dolazite u opasnost da se WC šolja stalno zapušava, a renoviranjem kupatila upravo želimo da otklonimo sve nedostatke koje smo prethodno imali, tako da loše planiran raspored može biti nepraktičan i može dovesti do ozbiljnih problema.

LOŠ IZBOR MATERIJALA

Prečesto, materijali koje želimo u kupatilu na kraju budu pogrešan izbor. Nije u pitanju samo izdržljivost i ponašanje u vlažnim uslovima, tu su i navike svih ukućana. Na primer, mermer može izgledati kao divna opcija, ali on zahteva održavanje. Ako mislite da vaša deca neće obrisati za sobom kada sve pokvase, možda je bolje da razmotrite neki drugi materijal.

Porcelan i keramika su odlični za sanitarije, pultove i zidne pločice jer su čvrsti i nepropusni sa sjajnom završnom obradom koju je lako obrisati. Za pod, izaberite podne pločice koje su neklizajuće, ali ne previše teksturirane. Želite da budete sigurni da imaju malo prianjanja kako bi sprečili padove, ali ako su previše teksturirani tu možete imati problema sa kamencem. Takođe, ako planirate da instalirate podno grejanje, neophodno je da se uverite da je pod koji odaberete kompatibilan.

Što se tiče kupatilskog nameštaja, to je već jednostavnije. Praktičnost bi trebalo da bude glavni prioritet. Kao najvlažnija prostorija u kući, kupatilu su potrebni elementi otporni na vlagu, koji su higijenski i laki za čišćenje.

PRETRPAVANJE PROSTORA

Cilj renoviranja je da se prostor prilagodi kako bi bio što praktičniji za upotrebu. Misleći da moramo sve da imamo u kupatilu dostupno, često se upada u zamku pretrpavanja prostora bez prethodnog pravilnog planiranja što može učiniti kupatilo skučeno.

Kupatila moraju imati protok i prostor za kretanje. Previše prepreka može učiniti da se osećate kao u kutiji.

Iako želite da instalirate određeni umivaonik većih dimenzija, budite spremni da žrtvujete neki drugi element kako biste dobili skladan izgled. Morate osigurati da ima dovoljno prostora za udobnu upotrebu kupatila – nema smisla trošiti budžet na sanitarije i kupatilski nameštaj, ako ćete se stalno sudarati sa njima dok se krećete po prostoriji.

Već smo pričali o malim kupatilima i ako je to vaš slučaj, potražite proizvode manjih dimenzija. A ako zaista želite taj veliki umivaonik, razmislite o manjoj tuš kabini kako biste napravili dovoljno prostora za manevrisanje.

Ovi troškovi mogu biti dodatni udar na budžet,  ali će se isplati ako dobijete prostor u kojem ćete se osećati prijatno bez osećaja teskobe.

MANJAK PROSTORA ZA SKLADIŠTENJE

Kako možemo pretrpati prostor raznim kupatilskim elementima, tako isto možemo i da upadnemo u zamku gde i pored prisutnog kupatilskog nameštaja opet nemamo dovoljno prostora da smestimo sve što nam je potrebno u kupatilu.

Sredstva za čišćenje, peškiri, toaletni papir i ostale potrepštine nam govore bez sumnje da je u kupatilu potrebno da imamo dosta prostora za odlaganje. Mogli biste da se odreknete ormarića ispod lavaboa zarad mermernog pulta ili vertikale jer ste želeli veću tuš kabinu, ali vremenom biste uvideli nepraktičnost šetnji tamo-amo zarad lepšeg izgleda kupatila.

S obzirom da je minimalistički koncept sad veoma popularan, manjak prostora za skladištenje je sve više prisutan, ali stvarnost je potpuno drugačija. Većini nas je potrebno da imamo sve u kupatilu za svakodnevnu upotrebu. Ukoliko već imate problema sa pronalaskom odgovarajućeg nameštaja, možete razmotriti pravljenje nameštaja po meri ili čak pravljenje tuš kabine po meri, kako biste mogli da praktično iskoristite svaki centimetar prostora.

Ako tokom renoviranja uklopite kupatilski nameštaj, osiguraćete se da izbegnete skupu naknadnu ugradnju nakon što se vaš projekat završi.

Šta vi možete da uradite, kao mera predostrožnosti?

Ako ste rešili da obnovite svoje kupatilo i pronašli inspiraciju, bitno je uzeti u obzir sve mogućnosti koje mogu da budu problem tokom rada. Kao i sa svim drugim projektima izgradnje ili renoviranja, uvek uključite budžet za nepredviđene slučajeve od najmanje 10 do 15 odsto veći, jer nikada ne znate koje probleme vaši građevinari ili vodoinstalateri mogu otkriti usred radova.

Tokom rada sa klijentima, nailazili smo na brojne izazove, ali ono što je ključno pri svakom renoviranju kupatila jeste da se sve dobro isplanira i konsultuje sa profesionalcima. Naš tim vam može dati sve smernice o koracima koji vas čekaju od prvog dana renoviranja do ulaska u vaše novo kupatilo.

Ukoliko ste zainteresovani da renoviranje kupatila prođe bez grešaka koje smo naveli, kontaktirajte nas za informacije telefonom na 064-813-3094, ili upitom na mail office@vodocentar.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *