Blog magazin

Izaberite odgovarajući lavabo za svoje kupatilo

Vodić kako izabrati odgovarajući lavabo za kupatilo

Rešili ste da renovirate kupatilo, raspitali se o ceni renoviranja kupatila, odlučili se za pločice, pronašli odgovarajući bojler, kao i kupatilski nameštaj i u isto vreme se brinete kako ćete uklopiti sanitarije.

Koliko brinemo o tome da kupatilo izgleda moderno i po našem ukusu, uvek se moramo brinuti i o funkcionalnosti. Jedan od elemenata koji mora da ispuni svoju funkcionalnost jeste lavabo.

Danas na tržištu postoji velik izbor lavaboa i bićete zapanjeni koliku ćete promenu videti u svom kupatilu samo promenom ovog elementa. Zato je potrebno da dobro razmotrite sve faktore koji mogu uticati da izaberete odgovarajući lavabo koji će da ispuni sve vaše zahteve.

Odredite svoj stil

Preuređeno kupatilo može uticati na ceo vaš dom i učiniti ga jedinstvenim. Bilo da se odlučite za klasiku, minimalizam ili neki drugi stil, lavabo isto može da potpomogne krajnjem efektu. Da li ćete izabrati tradicionalni lavabo, sa postoljem, elegantni stakleni lavabo ili možda želite da lavabo ima neobičan oblik? Vaš budžet će vam suziti izbore, ali dobro je razmisliti kako najbolje da izrazite svoju viziju.

Razgovarajte sa profesionalcem

Arhitekta ili majstori koje ste unajmili moći će da vam kažu prednosti i nedostatke svake vrste lavaboa. Tako mogu da vas usmere u pravcu onoga što bi moglo najbolje funkcionisati za vaš prostor, u okviru vašeg budžeta i u stilu koji ste izabrali. Što više informacija prikupite, lakše ćete se odlučiti za savršen izbor.

Odaberite željeni materijal

Najčešći umivaonik za kupatilo napravljen je od belog porculana, ali dostupne su i druge boje po premium ceni. Staklo i kamen su sve popularniji na našim prostorima, a takođe tu je i industrijski stil gde se klijenti odlučuju za metalne lavaboe. Pored toga, uvek aktuelno drvo je našlo svoje mesto i u ovom segmentu, sa tim da za ovakve lavaboe morate da izdvojite veću sumu novca. Šta možete očekivati od materijala za koji se odlučite?

  • Lavabo od kamena

Moramo naglasiti da ovo nije lavabo izrađen od čistog kamena, u pitanju je kompozitni materijal sastavljen od dela prirodnog kamena sa rastvorom polimera. Prednost je u tome što se postiže izgled i osećaj prirodnog kamena ali sa znatno manjom težinom. Takođe ima neporoznu površinu koja je glatka na dodir slična porcelanu i keramici.

Sviđa nam se: može da se lako oblikuje, lako se popravlja, veoma izdržljiv

Nedostaci: Jedinjenja na bazi nafte mogu oštetiti površinu

  • Porcelan

Slično keramici, porcelan je supstanca na bazi grnčarije koja je znatno gušća. To je popularna supstanca za mnoge sanitarne čvorove u starijim kućama jer ima izuzetno nisku stopu upijanja vode i lako se čisti.

Sviđa nam se: Pristupačna cena, širok izbor stilova, lako održavanje

Nedostaci: Mogu se oštetiti pri većim opterećenjima, dizajni su obično vrlo jednostavni bez velikih varijacija.

  • Kaljeno staklo

Kaljeno staklo je vrsta stakla koje je spojeno hemijskim i termičkim sredstvima radi učvršćivanja spoljašnjosti i jačanja samog materijala. Tako nastaje veoma tvrda supstanca poznata kao kaljeno staklo. Iako se ovaj materijal može pohvaliti kao prilično tvrd, ipak je to jednostavno tvrđi oblik stakla. To ga čini krhkijim od većine drugih materijala na tržištu.

Sviđa nam se: Predivan materijal jedinstvenog izgleda koji se ne može uporediti sa drugim materijalima za lavabo. Kaljeno staklo se lako održava i dostupno je u desetinama različitih boja i stilova.

Nedostaci: Nije veoma izdržljiv na teške udare. Razbijeno kaljeno staklo je toksično, pa se mora voditi računa da se pravilno odloži.

Izmerite prostor

Ako ste na Pinterestu videli dugački mermerni pult sa velikim porculanskim umivaonikom, ali kupatilo vam je malo, jasno vam je da ste u nevolji. Ali, dobro je da postoji mnogo izbora u svim veličinama. Dakle, odredite koliko ćete površine moći da iskoristite pre nego što se odlučite za novi lavabo, kako bi se savršeno uklopio u prostor.

Razmotrite opcije skladištenja

Mesto za ostavljanje peškira, šampona i svih ostalih kupatilskih potrepština je na prvom mestu u mnogim kupatilima. Zamena umivaonika je odlično vreme da odlučite da li vam treba više prostora. Ormar sa umivaonikom na vrhu tzv. nadgradni lavabo služi svrsi i daje kupatilu savršen izgled. Sa druge strane, ako je vaš prostor mali, možete izabrati klasičan lavabo čime ćete dobiti na raspolaganje podni prostor.

Kada se odlučite za materijal i znate sa kolikim prostorom raspolažete, možete da razmišljate o načinu ugradnje.

Glavna razlika među vrstama lavaboa jeste kako i gde se montiraju. Važno je obratiti pažnju na način instaliranja umivaonika.

Evo najpopularnijih opcija:

Konzolni lavabo

Konzolni umivaonici se kače na zid i razlikujemo zidne i sa postoljem.

  • Zidni lavabo

Kao što smo rekli, ovo je opcija koja je tu ukoliko nemate dovoljno prostora za kupatilski nameštaj.

Mada ovo najčešće vidimo poslovnim okruženjima,  zidne umivaonike viđamo i u kućnim kupatilima, ali sve ređe. Ovi lavaboi  „vise“ o zid na odgovarajućoj visini i otvoreni su izlažući odvodnu cev i vodove. Sa cevima koje se vide ispod, ovde je potrebno da imamo atraktivnu završnu obradu cevi, poput poliranog hroma. Konzolni lavaboi su pristupačni, dobar su izbor za mala kupatila i stvaraju čist, otvoren izgled.

  • Lavaboi sa postoljem

Lavabo na postolju sastoji se od umivaonika povezanog sa visokom, vitkom bazom. Često se smatra starinskim rešenjem, ali postoje i moderne verzije. Kompaktni su i dobro funkcionišu u toaletnim prostorijama i malim kupatilima gde nije dostupan prostor za skladištenje.

Nadgradni lavaboi

Kao što i sama reč kaže, ovde imamo lavabo koji postavljamo na željenu površinu. To može biti postolje ili kupatilski ormarić.

Ova vrsta lavaboa donosi brojne pogodnosti. Od toga da se lako instaliraju do toga da imate slobodu da se igrate sa dizajnom kako biste izrazili svoj stil. Naravno i u ovom slučaju se prvo treba posavetovati sa majstorima kako biste uklopili dizajn i funkcionalnost u smislu samog mesta postavke i vodovodnih cevi.

Ugradni lavaboi

U ovom slučaju, lavabo je potpuno skriven unutar elementa bilo to postolje ili kupatilski ormarić. Ovaj tip je možda malo praktičniji od nadgradnog lavaboa ovalnih oblika, jer možete dobiti veći prostor za manevrisanje na samom pultu. A isto tako lakši su za održavanje jer vam je cela površina dostupna.

Kao što smo već rekli prvenstveno se konsultujte sa svojim majstorima, opišite mu šta ste zamislili, a on će vam izneti mogućnosti koje imate na raspolaganju.

Dok budete birali odgovarajući lavabo, sigurno će na vaš izbor uticati i slavina. Ako imate zidnu slavinu, lavabo ne bi trebao da ima rupu. Ukoliko je slavina stojeća, sa majstorom ćete razmotriti gde će biti njena pozicija, da li na sam lavabo ili pored njega, a ne zaboravimo i to da li ćete imati jednoručnu ili dvoručnu slavinu.

Kao što vidite, imate mnogo faktora koji će odlučiti krajnje opcije, ali jedino što je važno jeste da na kraju dana kada uđete u novo kupatilo imate svoju oazu o kojoj ste maštali i u kojoj se osećate udobno.

Na našem sajtu imate veliki izbor lavaboa svih dimenzija i dezena, kao i odgovarajućih slavina. A isto tako možete i posetiti naše salone u Zemunu gde će vam naše osoblje dati sve potrebne informacije i pomoći da se što lakše odlučite za odgovarajući lavabo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *