Blog magazin

ŠTA VAM JE SVE POTREBNO PRI LEPLJENJU NOVIH PLOČICA

šta vam je sve potrebno za lepljenje novih pločica pored samih pločica? Pročitajte na našem blogu.

Pri renoviranju kupatila, ono što je obavezna stavka jeste lepljenje novih pločica. Pri samom razmišljanju o pločicama, većini je jedino na pameti da izaberu boje i dezene. Ali onda kada dođe keramičar vidite da postavljanje novih pločica znači kupovinu dodatnih portepština. Samim tim i donošenje još nekih bitnih odluka koje će uticati na dalji rad majstora.

Pravilan izbor pločica

Kada birate pločice, pored toga što se trebate odlučiti za boje i stil koje će preovladavati u kupatilu, razmotrite i dimenzije kojima ćete vizuelno uticati na veličinu prostora.

Majstor će premeriti kupatilo i izračunati koliko vam je kvadratnih metara pločica potrebno. Posebno će izračunati koliko vam je potrebno podnih i koliko zidnih pločica. Uzmite u obzir da se pločice prodaju „na kutiju“ i broj kvadratnih metara u njoj je uvek jasno naznačen, dok su cene izražene po kvadratnom metru.

Kada se nađete u salonu, verovatno ćete dobiti pregršt ideja za kombinovanje pločica. Pored klasičnih dimenzija naići ćete i na manje formate koje možete lepo uklopiti u željenu kombinaciju kako biste razbili monotoniju na zidovima.

Ako je cena odlučujući faktor u izboru pločica, možete se odlučiti na jeftiniju III klasu. Kao što i pretpostavljate te pločice nisu najboljeg kvaliteta i postoji mogućnost da velik broj pločica ne iskoristite zbog oštećenja, neravnina ili nejednakih dimenzija. Zaključak je da izbor jeftinijih i manje kvalitetnih pločica može isto uticati bitnije na vaš budžet, sa tim što će u ovom slučaju biti u pitanju gubici.

Načini postavljanja pločica

Pri dogovoru sa majstorom trebalo bi da jedna od tačaka bude i to da li želite da razbijate stare pločice, što će sigurno da se desi ukoliko menjate i cevi ili ćete postaviti pločice preko postojećih.

Ukoliko razbijate stare pločice, u zavisnosti od zida, potrebno je prvo zapušiti sve rupe i neravnine. Podloga mora biti ravna, suva i čista.

Ako lepite pločice preko starih pločica tu se mora obratiti pažnja na više stvari kao što je stanje trenutnih pločica. Time se utvrđuje njihova nosivost na zidovima. Na primer, ako već imate dva sloja pločica na zidovima, preporuka je da se ta dva sloja skinu kako ne bi došlo do nepotrebnog opterećenja. Na podovima treba isto proveriti da li postoje ograničenja, da li će vrata moći da se otvore, kolika je razlika u visini u odnosu na prostor ispred samog kupatila, koliko je evidentna…

Ako postoje oštećenja na starim pločicama onda je takve najbolje ukloniti i na njihovo mesto ili zalepiti novu ili rupu popuniti odgovarajućim materijalima.

Pošto se utvrdi da ne postoje ograničenja što se starih pločica tiče keramičar će početi da lepi pločice.

Pre samog lepljenja treba se postarati da pločice iste serije proizvodnje radi podudarnosti kalibra i tona. I treba se pravilno isplanirati kako će se one postaviti radi željenog vizuelnog efekta. Uz sve to, jako je bitno odakle će se krenuti sa postavljanjem ukoliko dođe do ukrajanja pločica. Kada majstor premerava pločice, napomenite mu i veličinu fuge, (što je pločica veća i fuga je veća) kako bi ih uzeo u obzir pri premeravanju prostora.

Lepljenje pločica

Nakon što je urađena priprema za lepljenje pločica. Prilikom kupovine lepka za pločice, izaberite odgovarajući tip za vaše potrebe i pločice koje ste odabrali. Lepak se pakuje u džakove od po 25kg i možete izračunati otprilike koliko vam je lepka potrebno. Po prethodnom iskustvu naših majstora potrebno je za postavljanje 1m² pločica u proseku 10 kg lepka.

Postoje različiti lepkovi u zavisnosti od namene: za pod, zid, spoljne ili unutrašnje pločice. U ovom izboru, posavetovaće vas majstor, ali prodavci u salonima isto tako mogu da odgovore na sva vaša pitanja i daju šta vam je potrebno.

Ukoliko lepite pločice na zid, preporuka su osnovni lepkovi za keramiku namenjeni za postavku u zatvorenom prostoru na podloge kao sto su malter ili cementna košuljica. Njima se mogu lepiti klasične zidne i podne porozne pločice.

Za varijantu pločice na pločicu pre lepljenja flekisbilnim lepkom potrebno je staviti osnovni premaz na prvi sloj pločica, ali može se pristupiti lepljenju i bez ovog prvog sloja.

Fugovanje

Nakon lepljenja pločica, pune se fugne čija širina može biti od 1mm do 10mm. Uslov za kvalitetno fugovanje je da fugne budu čiste i suve i da je od postavke keramike prošlo minimum 24 sata.

Kada birate fug masu, videćete da postoje različite nijanse i svaki proizvodjač nudi odgovarajuću ton kartu. Vi izaberite nijasnu za koju mislite da će najbolje da se slaže uz pločice..

Na kraju dolazi čišćenje. Majstor će se postarati da vam ne ostavi puno posla jer su materijali sa kojima radi teški da se skidaju pošto se osuše.  Bitno je da se prilikom čisćenja odmah nakon ugradnje ne koriste abrazivna i agresivna sredstva za čišćenje. Kasnije, za pločice i fugne postoje posebna sredstva koja ne oštećuju materijale.

I na kraju ćemo reći da pri izvođenju keramičarskih radova odaberete proverene izvođače. Keramika je nešto što ne radite svaki dan i pločice koje ste izabrali će dugo biti u vašem kupatilu. Zato taj posao treba uraditi temeljno i kvalitetno.

Naši majstori su tu za sva vaša pitanja koja imate u vezi sa adaptacijom kupatila. Pozovite nas na broj telefona 0648133094, ili nam pošaljite mail na office@vodocentar.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *