Blog magazin

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI BOJLER

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI BOJLER

Izabrati odgovarajući bojler, iako izgleda kao jednostavan zadatak pri kupovini često nailazimo na dodatna pitanja koja mogu da nas usmere ka drugačijem izboru nego što smo prvobitno mislili.

Troškovi grejanja vode iznose skoro 20% kućnog budžeta za električnu energiju, a kako smo i proteklih godinu dana proveli više vremena kod kuće, vrlo je verovatno da su ti troškovi i porasli. Uprkos trošku, na bojlere ne obraćamo pažnju dok ne počnu pokazivati znakove kvara.

Ako se bliži kraj radnom veku vašeg bojlera i razmišljate da ga zamenite, znajte da danas imate veći i bolji izbor, zahvaljujući brojnim propisima koji zahtevaju energetsku efikasnost. Važno je da kažemo da i pored toga, bojler treba koristiti tokom jeftinije tarife električne energije. I bez obzira što ćete imati novi bojler, njegovo redovno održavanje i čišćenje kamenca smanjuje rizike od nastanka kvarova, ali takođe pospešuje i uštedu struje.

Pored energetske efikasnosti, tokom kupovine bojlera treba da obratimo pažnju i na tip bojlera, kao i njegovu zapreminu koja će da zadovolji potrebe članova domaćinstva.


TIPOVI BOJLERA

Akumulacioni bojleri

Rade po principu čuvanja (akumulacije) toplote. Pošto su najrasprostranjeniji tip bojlera, gotovo svi proizvođači bojlera nude različite zapremine. Od manjih litraža, zapremine 5 litara (poznati kao mali bojleri) do bojlera većih litraža do 300 litara. Takođe njihovi kazani mogu biti prohromski ili emajlirani, a isto i po načinu montaže možemo naći horizontalne ili vertikalne.

Protočni bojleri

Protočni bojleri su manjih dimenzija, najčešće sa snagom između 4.5-21KW. Ovi bojleri se ne pune vodom, već greju vodu trenutno, dok prolazi kroz cevi bojlera. Snaga grejača kod protočnih bojlera je desetak puta veća od snage grejača kod bojlera sa akumulacijom, što im omogućuje da zagreju vodu dok prolazi kroz cev. O njihovim prednostima i manama smo pisali u našem blogu
Energetski su efikasniji od akumulacionih bojlera, ali pružaju samo ograničeni protok tople vode u minuti ako su manje snage od 18 KW. Ovo je najbolje rešenje za domaćinstva koji obično ne troše puno vode odjednom – kao što je istovremeno pokretanje tuša i lavaboa ili sudopere.


KAPACITET BOJLERA

Bojleri malih litraža vrlo brzo zagrevaju vodu i predstavljaju odlično rešenje za kuhinju i mesta gde su generalno potrebne manje količine tople vode. U ovom slučaju postoje bojleri koji se ugrađuju ispod ili iznad elemenata i njihova zapremina iznosi od 5 do 15 litara.


KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI BOJLER


Standardne jedinice

Ova vrsta bojlera predstavlja većinu koja se može naći na našem tržištu, dok dolaze sa različitim zapreminama od 50 do 120 litara. Standardna vrsta bojlera idealno pogoduje visokim prostorijama zbog toga što su malo kabastijeg obima i mogu biti visoki. Svakako, njihova ugradnja je veoma prosta, bilo u visokim ili niskim prostorijama. U slučaju ovih standardnih jedinica više korisnika može u isto vreme koristiti toplu vodu bilo u kuhinji ili kupatilu. Ukoliko imamo potrebu koja je veća od standardnih, i u tom slučaju imamo bojlere koji su kapaciteta preko 120 litara i mogu zadovoljiti potrebe većeg broja ljudi u isto vreme. Kao što smo napomenuli na početku današnji bojleri su energetski efikasniji i samim tim verovatno imaju i drugačije dimenzije nego prethodni model u vašem kupatilu.

Razmotrite da li ćete imati vertikalni ili horizontalni bojler, kvalitet kazana i koja je dužina garancije. Obavezno proverite sigurnosni ventil jer nekad morate dodatno da ga kupite, a pored toga proverite i mogućnost i uslove servisiranja i nabavke rezervnih delova.

Pored ovih stavki ono na šta treba da obratite pažnju jeste postavka samog bojlera. Kada dođe do postavljanja bojlera izbor idealnog mesta je od velike važnosti. Možete uzeti u obzir razdaljinu između bojlera i slavine, koja je potrebno da bude što manja. Ako je slavina dalje i toploj vodi će trebati više vremena da stigne do odredišta.

Kada uzmete sve u obzir, možete da selektujete koji je najbolji izbor za vas i vašu porodicu. Na tržištu postoji veliki broj bojlera koji mogu naći mesto u vašem domu, a uzimajući u obzir potrebe naših kupaca sa velikom pažnjom smo izdvojili bojlere za svako domaćinstvo.

Pogledajte selekciju bojlera na našem sajtu, a ukoliko Vam je potreban dodatan savet, naše kolege će Vam sa zadovoljstvom izaći u susret. (link: Bojleri)


KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI BOJLER 1


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *