Blog magazin

Prednosti i mane protočnih bojlera

Prednosti i mane protočnih bojlera

PREDNOSTI I MANE PROTOČNIH BOJLERA

Koliko puta vam se desilo da krenuli da se tuširate i shvatite da nemate toplu vodu i da morate čekati dok se bojler napuni?
Iako je na našim prostorima uobičajeno da imamo akumulacione bojlere, tačnije bojlere koji zagrevaju određenu količinu vode koju akumuliraju u rezervoaru, sve više naši kupci postaju zainteresovani i za protočne bojlere.
Zato ćemo u narednim redovima da vam približimo prednosti i mane protočnih bojlera kako bismo vam pomogli u daljoj eventualnoj kupovini.


KAKO FUNKCIONIŠU PROTOČNI BOJLERI?

Protočni bojleri zagrevaju vodu samo dok voda prolazi kroz njih.
Kada otvorite slavinu za toplu vodu, hladna voda prolazi kroz cev u jedinicu i pomoću električnih spirala ili plinskih grejača (u zavisnosti od toga da li je reč o električnom ili gasnom protočnom bojleru) voda se zagreva. Ne trebate čekati da se rezervoar napuni sa dovoljno tople vode, što je velika pogodnost.
Međutim, snaga ovog bojlera se isto mora uzeti u obzir.
Ovi bojleri mogu da dostave toplu vodu u proseku od 7 do 15 litara u minuti sa tim da gasni bojler proizvodi veći protok od električnog. Ali čak i najveći model nekad ne uspe da obezbedi dovoljno tople vode za istovremeno korišćenje u većim domovima.
Na primer, ako se tuširate i ako neko istovremeno pere posuđe može da vas navede na pomisao da možda niste doneli pravi izbor kad ste se odlučili za protočni bojler, jer ćete primetiti da voda nije dovoljno zagrejana. Međutim, samo je u pitanju njegov kapacitet. Da biste prevazišli ovaj problem možete razmotriti instalaciju dva bojlera. Veći za kupatilo i manji za kuhinju.
Iz ovog razloga ćete često čuti da su protočni bojleri odličan izbor za manja domaćinstva, kao i za garaže, vikendice, manje objekte…
Protočni bojleri su svakako pouzdan izvor tople vode i ako ste se rešili u domu da instalirate ovakav bojler dobro je znati da ćete smanjiti troškove energije u proseku za 35% i da će oni za vas raditi i do 20 godina ukoliko ih koristite i održavate pravilno, a ovi bojleri su se već pokazali kao uređaji kojima treba minimalno održavanje.
Osvrnućemo se i na njihovu sigurnost, jer rade samo kada vam je potrebna topla voda, za razliku od bojlera koji se neprestano zagrevaju. Mnogi protočni bojleri imaju nekoliko karakteristika koji dodatno povećavaju njihovu sigurnost. Na primer, neki modeli uključuju sisteme za nadzor koji pružaju informacije o pritisku vode i brzinama protoka; i, ako sistem zakaže, automatski bi se isključio grejač.
A sigurno ste i primetili njihovu kompaktnu veličinu koja zauzima manje prostora; stoga imate više mogućnosti što se tiče instalacije. Kada smo već kod instalacije bitno je da znate da zbog trenutnog zagrevanja vode grejač električnog protočnog bojlera ima izuzetno veliku snagu, zbog čega ovaj uređaj zahteva posebnu električnu instalaciju.
Pravilna ugradnja zavisi od mnogih faktora. Ovi faktori uključuju: za koji bojler ste se odlučili – električni ili gasni, da li ćete instalirati jedan ili više bojlera i tu su sigurnosna pitanja, posebno u vezi sa sagorevanjem bojlera na gas. Stoga je najbolje da kvalifikovani majstori instaliraju bojler.
I na kraju, naravno, cena. Početna cena protočnog bojlera veća je od cene uobičajenog akumulacionog bojlera, ali protočni bojleri obično će trajati duže i imaće niže operativne troškove i troškove energije, što bi moglo nadoknaditi njegovu veću nabavnu cenu. Kao što smo i rekli protočni bojleri imaju životni vek duži od 20 godina sa minimalnim održavanjem. I takođe imaju zamenljive delove koji im produžavaju život za mnogo više godina. Nasuprot tome, akumulacioni bojleri traju 10-15 godina.

Ukoliko je vaš krajnji izbor nov protočni bojler, pogledajte izbor u našoj online prodavnici www.vodocentar.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *