Blog magazin

Izaberite odgovarajuću slavinu za svoju kuhinju

Izaberite odgovarajuću slavinu za vašu kuhinju

Izaberite odgovarajuću slavinu za svoju kuhinju


Izaberite odgovarajuću slavinu za svoju kuhinju. Izbor slavine iako izgleda kao lagan zadatak, može da se ispostavi da je prilično nezgodan posao. Raznolikost stilova, materijala i završnih obrada – kao i cena – može da učini kao da imate na previše stvari da obratite pažnju i to sve oko samo jedne male slavine. Verovatno ćete dugo koristiti ovaj kuhinjski element, pa bi bilo dobro da se potrudite i da izaberete onu koja će vam se svideti.
Popričali smo sa našim kolegama iz salona i donosimo vam savete koje stvari treba uzeti u obzir pre nego što uđete u red za plaćanje.


NIJE SVE U LEPOM IZGLEDU

Većina ljudi bira slavinu samo na osnovu izgleda. I to je greška. Izgled je važan, ali prvo na šta bi bilo dobro da obratite pažnju jeste ugodnost tokom upotrebe i dugoročna pouzdanost.
Zato ono što vam je potrebno jeste:
• Odgovarajuća visina i domet izliva
• Broj brinox creva na samoj slavini
• Da se odlučite da li želite slavinu jednoručnu ili dvoručnu


POTRAŽITE ODGOVARAJUĆU VISINU I DUŽINU IZLIVA

Izliv slavine se razlikuje po visini i dosegu. Možda ovde i možemo reći da možete odabrati slavinu koja vam se najviše sviđa, ali ako imate policu iznad sudopere, visok izliv vam možda neće odgovarati. A ukoliko imate kuhinjsku sudoperu sa dve posude, izliv kratkog dometa možda neće imati potreban doseg. Slavina dugog dometa može da nepotrebno prska na sve strane samo dok perete ruke, što može biti na kraju veoma frustrirajuće.


DA LI SJAJNA SLAVINA, ILI IPAK DA BUDE MAT?

Pravilo br. 1 za završnu obradu slavine: odaberite završnu obradu koja odgovara obližnjem ormariću, držačima itd. Nepodudaranja estetski neće lepo izgledati . Ako planirate da zamenite postojeći nameštaj, vaš izbor završnih obloga slavine je mnogo slobodniji. Ali svakako, Vaše slavine treba da se uklapaju u kompletan dekor vašeg enterijera.
Slavine mogu biti niklovane, matirane ili bronzane. Svi ovi završni slojevi su izdržljivi i godinama održavaju svoj dobar izgled. Ali neki su izdržljiviji od drugih.
Hrom je najtrajnija završna obrada i najlakše ga je održavati čistim – zato je uvek bio omiljen u komercijalnim kuhinjama i javnim kupatilima. Ako se slavina intenzivno koristi, to je vaš najbolji izbor za duži životni vek.
Obrade od nikla obično se obrađuju „brušenim“, „satenskim“ ili „nerđajućim čelikom“ i matirane su. Trajne su, ali ostaju otisci prstiju i vodene mrlje, pa ih je teže održavati čistima. Neki imaju premaz koji smanjuje mrlje, ali taj premaz nije toliko izdržljiv kao metal i može se brže istrošiti.
Bronzane slavine imaju braonkast ton i često se nazivaju „podmazanom“ ili „protrljanom“ bronzom. Ali površina je premazana (poput epoksida) I ovaj premaz se isto može izgrebati lakše od metala.


BROJ BRINOX CREVA NA SLAVINI

Ako želite da koristite dvoručnu ili jednoručnu slavinu, morate razmisliti o broju brinox creva na slavini. Većina slavina ima dva creva: jedno za vruću vodu, jednu za hladnu koje se napajaju direktno iz zidnog dovoda, dok neke imaju i treću za upotrebu sa kuhinjskim akumulacionim bojlerom. Na ovo treba obratiti pažnju, da li Vam je potrebna slavina sa dva ili tri creva.


JEDNORUČNA SLAVINA JE POGODNIJA

Slavine sa dve ručke imaju stilsku simetriju koja odgovara mnogim kuhinjama (i kupatilima naravno), posebno tradicionalnim. Ali u praktičnom smislu, slavine sa jednom ručkom imaju sve prednosti. One su jednostavnije podešavanje temperature vode je lakše, a i za čišćenje postoji jedna ručica manje. Dodatni plus: Sa slavinama sa jednom ručicom ćete znatno manje vode potrošiti nego sa dve ručice, jer se temperatura brzo podesi .

Odabir slavine svakako zavisi od vaših potreba kao i stila u kojem opremate svoju kuhinju i kupatilo. Nadamo se da smo vam pomogli, a dodatno uz ove savete donosimo vam i 10% popusta u specijalnoj oktobarskoj akciji. Iskoristite popuste i ponovite svoju sudoperu ili lavabo novom slavinom koja će vam trajati koju ste sami mudro izabrali. Izaberite odgovarajuću slavinu za svoju kuhinju. Našu poonidu možete videti klikom na sledeći link: slavine za sudoperu .


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *